De batterier du lige står og mangler

Hvilke typer af elcykel-batterier findes der?


Som hovedregel skelner man mellem stelmonterede batterier og batterier beregnet til montering på bagagebæreren.

Bagagebærer-monterede batterier bruges typisk på elcykler til hverdagsbrug, og på visse elektriske citybikes.

Et bagagebærer-monteret batteri forhindrer ikke, at du kan bruge bagagebæreren til transport af bagage, eller til at montere en barnestol på, idet batteriet ligger lige under selve bagagen.

De stelmonterede batterier har en række fordele: Dels er batteriet godt beskyttet mod vand og snavs, når det ligger inde i stellet, dels er der den rent æstetiske fordel, som ligger i, at batteriet ikke er så synligt, og måske vigtigst: Et stelmonteret batteri giver en god balance i cyklen, fordi den ekstra vægt, som batteriet føjer til cyklens totalvægt, ligger lavt.

Hvilke typer/fabrikater af batterier fører Cykler.dk?


Hos Cykler.dk inder du selvfølgelig batterier til alle de elcykler, som vi fører. Specialized og Batavus har deres egne batterier, imens Hyena bruges på visse Trek-cykler.

Og så er der en del cykelproducenter, som har valgt at bruge batterier fra den tyske gigant Bosch. Det gælder for eksempel Cube og Sparta.

Bosch – Kongen af batteri-markedet


Navnet Bosch kender du sikkert.  Den tyske koncern har igennem årtier været kendt som én af verdensførende producenter af bl.a. hårde hvidevarer og el-værktøj af meget høj kvalitet.

Det kan derfor ikke undre, at Bosch også har slået sit navn godt fast som producent af batterier til elcykler.

Powerpack og Powertube


Bosch Powerpack-batterier kan være enten stelmonterede eller bagagebærer-monterede. Kapaciteten vil være enten 300, 400 eller 500 Wh.

Bosch Powertube-batterierne er beregnet til stelmontering (horisontalt), og kan fås som 400, 500, 625 eller hele 750 Wh.

Den største version har et smart batteristyringssystem, som beskytter batteriets celler mod overbelastning. Dette forlænger batteriets levetid.

Hvor stor batteri-kapacitet har jeg brug for?


Det kommer an på flere ting: Hvor langt og hvor ofte cykler du? Og i hvilke typer af terræn.

Til dig, der kun bruger cyklen til korte ture, eksempelvis, når du skal købe ind, kan 300 Wh. godt være tilstrækkeligt. 400 Wh. vil typisk være ideelt til brug på citybikes, imens 500 Wh. anbefales til trekking-cykling, og til pendlerture af kort eller moderat længde.

Til en eMTB skal vi typisk op i 325 Wh, imens det veritable kraftværk på 750 Wh. er til dig, der ikke kan få nok at de lange og hårde etaper på MTB-sporet, eller måske til længere ture med en cykelanhænger på slæb.

Til en del batterier er det muligt at tilkøbe en range extender, som er et ekstra batteri, der forøger din rækkevidde yderligere.

Hvilke faktorer påvirker batteriets kapacitet?


Det spiller naturligvis en rolle, hvilket terræn, du kører i, og hvordan vinden er. Og end endnu større rolle spiller temperaturen. Du kan ikke forvente, at batteriet har samme kapacitet på en kold vinterdag som ved +20 grader.

Derfor anbefaler vi også, at du, så vidt muligt, afmonterer batteriet, og oplader det indendørs.

Lad ikke batteri/oplader ligge på eller i nærheden af letantændelige materialer. Risikoen for brand er meget lille, men der er ingen grund til at løbe risikoen.

Sørg også for god udluftning i det rum., hvor opladningen finder sted.

Forsøg at undgå, at batteriet bliver kørt helt fladt, da dette er meget hårdt for cellerne.

Hvad gør jeg med batteriet, når det ikke kan mere?


Når batteriet har været opladet et vist antal gange, bliver det `træt´, og skal udskiftes, Et brugt batteri er at betragte som miljøfarligt affald. Aflever batteriet til forhandleren, så sørger han for, at det håndteres på forsvarlig måde.  

Forsøg ikke selv at åbne batteriet. Noget sådant er i bedste fald nytteløst, og i værste fald direkte farligt. Hos Cykler.dk reparerer vi heller ikke batterier, idet erfaringen siger os, at resultatet stort set aldrig bliver godt.

Når batteriet ikke kan mere, bør det udskiftes.

Køb batterier hos Cykler.dk


Hos Cykler.dk finder du et stort udvalg af batterier til mange forskellige typer og mærker af elcykler. Og står du og skal bruge noget, vi ikke har, så gør vi vores bedste for at skaffe det.

OBS: Når du bestiller, et batteri, så husk at oplyse stelnummeret på din cykel. Så har vi den bedste chance for at finde det helt rigtige batteri til dig.

Du finder Cykler.dk på adressen Storegade 27, 7620 Lemvig.

Besøg vores fysiske butik, ring på telefon: 77340818, eller send os en mail på info@cykler.dk.